torstai 14. toukokuuta 2015

Miljonäärit kertovat kuinka rikastua ja minun yrityksiäni

Helsingin Sanomat kirjoitti jokin aika sitten aiheesta artikkelin, jossa miljonäärit kertovat kuinka rikastua.

"Nuku lentokentällä tai myy humalaisille hodareita. Menestyneet yrittäjät Kim Väisänen ja Margo Saxberg kertovat, kuinka sinäkin voit rikastua.
Huhtikuun ensimmäisenä päivänä Kim Väisänen, 42, sai sen, mistä 1,4 miljoonaa lottoavaa suomalaista joka viikko haaveilee. Hän myi yrityksensä ja tienasi yli 25 miljoonaa euroa.
Opiskelijakämpän keittiöstä aloittaneesta yrityksestä oli kasvanut 15 vuodessa yritys, jonka asiakkaita ovat muun muassa Paavi ja Buckinghamin palatsi.

Parikymmentä vuotta sitten samanlainen menestystarina olisi tuskin onnistunut. Kun Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen kirjoitti vuonna 1998 kirjansa "Vaurastuminen, varteenotettava vaihtoehto", hän totesi, että Suomessa voi rikastua lottoamalla, naimalla rahaa, myymällä yrityksen tai sijoittamalla. Niistä hän suositteli sijoittamista.
Sittemmin maailma on muuttunut. Enää suuren yrityksen perustaminen ei vaadi suurta alkupääomaa.

"Nykyisin on mahdollista perustaa miljardien arvoinen globaali yritys. Siihen tarvitaan vain kyvykkäitä ihmisiä", Puttonen sanoo.
Toki rikkaus edelleenkin periytyy, mutta nyt unelma on periaatteessa kenen tahansa ulottuvilla. Supercell ja Rovio ovat menestystarinoita, joiden synnyttämiseen ei ole vaadittu tehdashalleja. Mutta miten menestyjäksi tullaan?

Sääntö numero 1: Yritä intohimosta, älä rahanhimosta

Väisäsellä olisi varaa viettää vaikka loppuelämä riippumatossa Karibialla, mutta juuri nyt hän taistelee väsymystä vastaan kevytkokiksella. Ohjelmistoyritys Blanccon perustaja ja toimitusjohtaja Väisänen on edellisenä päivänä herännyt aamuneljältä Amsterdamin-lennolle ja palannut kotiin iltayhdeltätoista. Väisänen tuntee paljon yrittäjiä, mutta ei yhtään sellaista, joka olisi ryhtynyt yrittämään tullakseen rikkaaksi.
"Oletko harrastanut jotain intohimoisesti?" Väisänen vertaa suhdettaan työhön.
Menestyneitä yrittäjiä yhdistää Väisäsen mielestä sama piirre kuin huippu-urheilijoita: voitontahto. He haluavat tehdä jotain paremmin kuin muut.
"Minä ainakin tunnustan, että olen huono häviäjä."

Sääntö numero 2: Älä lannistu konkurssista

Väisänen oli 24-vuotias kansantaloustieteen opiskelija, kun hän perusti opiskelukaverinsa Janne Tervon kanssa ensimmäisen yrityksensä. Tuotteena oli auton lohkolämmittimen kauko-ohjausjärjestelmä. Idea oli hyvä, mutta vain teoriassa.
Pahimmillaan yrityksellä oli 1,5 miljoonan markan velat, joista Väisäsen omissa nimissä oli satojatuhansia markkoja.
Oli kaksi vaihtoehtoa: kuitata velat keksimällä uusi bisnesidea tai mennä palkkatöihin ja maksella velkoja seuraavat kymmenen vuotta.
Onneksi yhtiökumppani Tervo sattui lukemaan vuonna 1997 sanomalehdestä, että Joensuun yliopistosairaalasta oli myyty potilastiedot sisältäviä tietokoneita.
Syntyi idea ohjelmistosta, jolla tietokoneen voisi puhdistaa tiedoista pysyvästi.
"Yrittäjä kulkee samanlaista polkua kuin hullu apina viidakossa: hyppii liaanilta toiselle ja päätyy lopulta jonnekin. Monet yrittäjät ovat tehneet aluksi ihan jotain muuta. Turha edes mainita Nokiaa ja kumisaapasta."

Sääntö numero 3: Anna sattumalle mahdollisuus

Kim Väisänen kutsuu Blanccon menestystä onnekkaaksi sattumaksi.
Yhtiökumppani sattui bongaamaan lehdestä menestysideaan johtaneen uutisen. Menestysidea sattui liittymään tietokoneisiin, ja niiden määrä sattui räjähtämään 1990-luvun lopussa.
Toisaalta onnenpotku olisi jäänyt saamatta, jos yhtiökumppanit olisivat luovuttaneet, kun ensimmäinen yritys ajautui konkurssin partaalle.
"Golfinpelaaja Jack Nicklaus sanoi, että hänellä ei käynyt koskaan munkki. Hän alkoi harjoitella kahdeksan tuntia päivässä, ja hänellä alkoi käydä munkki."
Samaa sanoo Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen.
"Jos odottelee sängyllä, mitään ei tapahdu. Jos ottaa riskin, epäonnistuu ja lähtee laittamaan uutta matoa koukkuun, jossain vaiheessa tuuri voi kohdata."
Ja nimenomaan voi. Suomessa tehdään vuosittain 3 000 konkurssia. Jokaista menestyjää kohden on valtava määrä ihmisiä, joilta yrityksen kaatuminen vie työpaikan ja pahimmillaan myös talon ja perheen.

Sääntö numero 4: Hengaa muiden yrittäjien kanssa

Siinä missä opettajien lapsista tulee keskimääräistä todennäköisemmin opettajia, yrittäjäperheen lapsista tulee tavallista useammin yrittäjiä. On helpompaa tavoitella asioita, jotka tuntuvat itselle tutuilta. Kun oma äiti – se ihan tavallinen tyyppi, joka syö aamulla kaurapuuroa tukka pystyssä – työllistää sata ihmistä, näkee, että menestyä voivat muutkin kuin täydelliset superihmiset. Väisänenkin on yrittäjä neljännessä polvessa.
Perhettään ei voi valita, mutta onneksi yrittäjyydelle voi altistua myös kodin ulkopuolella.
"Menestystarinat ovat saaneet opiskelijat ajattelemaan, että onnistuminen on mahdollista. Aikaisemmin oman yrityksen perustaminen tuntui kaukaiselta, mutta nyt sitä pidetään rohkeuden osoituksena", Vesa Puttonen huomauttaa.

Sääntö numero 5: Toimi, älä jahkaile

Oli kuulas syyspäivä vuosituhannen vaihteessa, ja Kim Väisänen käveli Joensuun Tiedepuiston ohittavaa Länsikatua. Hän tuijotti yrityksensä toimistotaloa ja ajatteli, että jonain päivänä heitä on 35. Nyt Blancco työllistää 140–150 ihmistä.
Jotta yrityksestä voi tulla miljoonabisnes, sen täytyy kasvaa. Blanccon alkuaikoina se tarkoitti esimerkiksi sitä, että Väisänen nukkui työmatkoilla lentokentällä, jotta yrityksellä olisi varaa reissuihin.
"Seksiäkin on helpompi saada kuin rahaa. En tiedä yhtään menestynyttä yrittäjää, joka olisi onnistunut tekemättä työtä", Väisänen sanoo.
Väisänen ei silti ymmärrä yrittäjien tapaa kilpailla päivien pituudella. Olennaista ei ole työn määrä vaan tehokkuus.
Väisäsen salaisuus ovat kuulakärkikynällä kirjoitetut tehtävälistat, joilla on sellaisia tehtäviä kuin Joensuun-lentojen varaaminen ja bonusohjelman kehittäminen. Niiden yliviivaamisesta hän saa "suurta, siis suuurta" tyydytystä.

Sääntö numero 6: Ole oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Jyväskyläläinen yrittäjä Margo Saxberg, 44, kiittää menestyksestään ennen kaikkea tuuria.
Kokiksi, puusepäksi ja atk-merkonomiksi opiskellut Saxberg aloitti uransa parikymppisenä myymällä Jyväskylän kadulla öisin hodareita. Saxberg ehti työnnellä hotdog-vaunua neljä vuotta, kun tuttava pyysi häneltä apua ravintolan perustamiseen. Ravintola ei kannattanut, ja Saxberg osti paikan hodaribisneksellä tienaamillaan rahoilla.
"Tuuria oli etenkin se, että Kauppakadusta tuli kävelykatu."
Bussien jyristelemä väylä muuttui vilkkaaksi shoppailukaduksi, jolla riitti asiakkaita. Saxberg laajensi Old Brick's Inn -olutravintolaa ja perusti kaksi muuta paikkaa.
Saxberg kutsuu onnenpotkuksi myös sitä, että vuonna 1999 hän pääsi Vuoden Olutravintoloitsija -finaaliin ja seuraavana vuonna irtosi vuoden yrittäjä -titteli. Ostajat marssivat yrittäjän puheille ja tarjosivat ravintoloiden liiketoiminnasta 12 miljoonaa markkaa. Saxberg sijoitti tienaamansa rahat huonokuntoisiin asuntoihin, remontoi ne ja pani vuokralle. Parhaimmillaan asuntoja oli 17.
Viimeisin onnekas sattuma oli tarjous, jonka Saxberg sai omistamistaan 680 neliön liiketiloista. Ne olivat kehittyneen keskustan parhaalla paikalla, ja niistä maksettiin 3,2 miljoonaa euroa.

Sääntö numero 7: Ole erilainen kuin muut

Sinusta ei tule yhtään mitään, opettaja sanoi Margo Saxbergille. Saxberg oli villi kouluhäirikkö, joka joutui tarkkailuluokalle.
"Tiedän paljon tarkkislaisia, jotka ovat pärjänneet yrittäjinä."
Saxberg ei jaksaisi istua toimistossa kahdeksasta neljään, mutta kun saa tehdä sitä, mikä itseä sattuu huvittamaan, töitä voi tehdä vaikka aamusta iltaan.
Viimeisin päähänpisto syntyi Keskisuomalaisessa olleesta ilmoituksesta. Jyväskylän kaupunki etsi yrittäjää, joka keksisi 1800-luvun puukortteliin toimintaa. Saxberg osti pihapiirin ja vuokraa tiloja muun muassa käsityöputiikeille. Hän kutsuu touhua kalliiksi harrastukseksi. Varsinainen tulonlähde on remontointiyritys Tilapalvelut.
Saxberg ei pelkää riskejä. Muut ovat ihmetelleet, millä Saxberg saa käsityöläispihan kannattamaan. Hän puolestaan ajattelee, että ainahan voi tehdä korttelista perheelle kodin.
"Ihminen voi vaurastua, kun noudattaa itsekuria. Rikastuminen taas vaatii riskinottoa", Vesa Puttonen toteaa.

Sääntö numero 8: Ole hyvä tyyppi

Saxberg uskoo menestyneensä siksi, että on onnistunut tutustumaan ja ystävystymään oikeiden ihmisten kanssa.
Hyvän tyypin maine on Saxbergille erityisen tärkeä, sillä yritykset ovat henkilöityneet häneen itseensä. Saxberg on yrityksensä kävelevä mainos: Toivolan vanhan pihan isäntä tervehtii vieraita keskiaikatyylisessä puvussa, ja linnanjuhliin hän pukeutui silinterihattuun.
Sääntö numero 9: Varo, mistä haaveilet
Kun Margo Saxberg oli myynyt yrityksensä, työn ympärillä pyörineeltä elämältä putosi pohja. Meni kolme vuotta ennen kuin Saxberg toipui uupumuksesta. Siihen auttoi – ei liene yllätys – uusi yritysidea. Saxberg nauttii siitä, että saa järjestää pihalla keskiaikaisia markkinoita ja joulutapahtumia. Ei sillä rahaa tee, mutta ihmisillä on hauskaa.
Kim Väisänen puolestaan muistaa vain yhden asian päivästä, jona sai miljoonat tililleen: hän riiteli vaimonsa kanssa.
Parasta taloudellisessa menestyksessä on Väisäsestä mielipiteenvapaus. Jos suututtaisi jonkun blogitekstillä ja saisi potkut, olisi yhä rahaa, jolla ostaa lapsille ruokaa.
Väisänen ei ajattele olevansa huipulla vaan lähtökuopassa.
"Minulla oli tietty haave, jota kohti lähdin nollasta. Olen saavuttanut tavoitteeni ja olen taloudellisesti riippumaton. Pitää olla varovainen sen suhteen, mitä haluaa, koska sen voi saada. Nyt olen jälleen nollassa: täytyy keksiä toinen haave."
Muutama ehdotus on jo. Yksi vähän realistisempi: jäädä hetki koti-isäksi ja leipoa pullaa. Sitten pari utopistisempaa: päästä painottomaan tilaan avaruuteen ja tehdä karjalanpiirakasta kansainvälinen hittiruoka.
"Ihmiset ajattelevat, että nyt se on lopullisesti seonnut. Mutta katsotaan naurattaako sitten, kun olen piirakkakeisari.""

Oma yritys numero 1

Luo blogi tai kotisivut tai useampia. Helppoja vaihtoehtoja on mm.
Kotisivuni.fi tai www.123kotisivu.fi tai blogger. Sen jälkeen rekisteröidy yhteen tai useampaan affiliateverkostoon. Parhaat ovat TradeTracker (tutustu tästä linkistä ja tienaa heti 10 euroa) ja AdsNinja (rekisteröidy tästä ilmaiseksi), kummassakin sivustot hyväksytään heti/nopeasti ja saat samantien lisättyä mainoksia. TradeTrackerilla on laaja valikoima ja AdsNinjalla markkinoiden parhaat komissiot, siksi suosittelen näitä aloittelijoille.

Oma yritykseni on tällä hetkellä riskitön, kulut ovat mitättömät, eli tämänkaltainen tienaaminen on pelkkää plussaa. Ainoa vaiva on ajankulu ja aikaa voisi kuluttaa enemmänkin, mitä enemmän panostat, sitä enemmän todennäköisesti tienaat.

Oma yritys nro 2

Kyselyillä voi ansaita pieniä summia rahaa vaivatta. Rekisteröidy erilaisiin paneeleihin ja tienaa rahaa ja lahjakortteja. Kyselyihin kuluva aika on maksimissaan 15-20 minuuttia päivässä, ja tällä tavoin tienaa ainakin jokusen kympin ylimääräistä.

Hyviä mm.

Nielsenin Kuluttajapaneeli. Ilmoittaudu nyt!

Anna äänesi kuulua, liity MielipideMaailman paneeliin. Vastaa kyselyyn ja voit voittaa 1000€!

Rekisteröidy Tolunaan ja voita mahtavia palkintoja!

Osallistu suomalaisten medioiden kehittämiseen – jokainen osallistuja saa ilmaisen Spotify Premium –kuukauden!

Nyt sinäkin voit vaikuttaa – liity TNS Gallup Forumiin!

Kaikkiin kannattaa liittyä voittojen maksimoimiseksi. Kyselyitä tarjotaan sähköpostiin ja osallistut kun haluat.

Oma yritys nro 3

Tämä on vielä vaiheessa, sillä olen nauttinut näistä ylimääräisistä tuloista toistaiseksi matkustellen ja ostaen esimerkiksi urheiluvälineitä ja muuta kivaa extraa. Mutta kun tuotot hieman kasvaa, aion sijoittaa ne:

Nordnet.fi: Sijoittamisen ei tarvitse olla tylsää - avaa tili jo tänään ilmaiseksi


Vielä en tiedä rikastunko, mutta joka tapauksessa lisätuloja ja ylimääräistä rahaa voi saada yllättävänkin pienellä panostuksella täysin riskittä. Jos siis haluat ansaita helposti rahaa, tutustu minun yrityksiini. Jos haluat miljonääriksi, silloin vaaditaan niitä edellämainittuja riskinottojakin.

Onnea kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voita 1000 euron lahjakortti